Val més prevenir que sancionar
Notícies
dilluns, 20 de febrer de 2012 07:21
Escrit per premsa ajuntament
Aquesta és la principal premissa del nou equip de govern a l’Ajuntament d’Olot, que en l’habitual compareixença informativa setmanal, ahir dijous va anunciar el plec de mesures adoptades per intentar reduir els actuals índexs de sinistralitat a la ciutat i molt especialment dels atropellaments de vianants: l’eliminació d’algunes places d’aparcament i la reubicació de contenidors i altres elements que puguin dificultar la visió de vianants i conductors en cruïlles perilloses, l’avançament d’alguns estops o el repintat d’una bona part del miler de passos de vianants que hi ha.
El regidor Josep Ferrés també avançà altres mesures d’una campanya de sensibilització titulada “Tots som vianants” que inclourà controls d’aquells vehicles que es passin un semàfor en vermell o accions informatives de la velocitat a què es circula, com el dispositiu VIASIS que es va aplicar el passat dimarts al passeig de Barcelona i que va tenir l’efecte preventiu esperat.
A continuació, el cap de l’ABP de la Garrotxa, Blai Ortiz, va informar de les actuacions del seu cos, principalment en matèria de seguretat ciudadana i policia assistencial, dutes a terme durant el 2011, amb un total de 1.843 incidències; d’aquestes, en destaquen les 56 per violència domèstica i de gènere; les 51 per baralles familiars; 256 relacionades amb persones causants d’inseguretat; 563 per activacions positives o falses d’alarmes en locals; o les 59 per emergències, i d’aquestes, 48 per incendis menors majoritàriament en llars de foc.
Ortiz també va voler donar importància als controls conjunts de trànsit duts a terme coordinadament amb la Policia Municipal d’Olot, i destacà que gran part de la seva tasca ha estat assistencial. La major part de les 354 intervencions han estat peticions d’ajuda, recerca de persones desaparegudes i accidentades, de caigudes de persones grans, de casos de desequilibri mental (brots psicòtics, esquizofrènies…) i d’atenció assistencial domiciliària o a la via pública.
Pel que fa a l’àmbit penal, el cap dels Mossos d’Esquadra a la comarca va destacar una punta delictiva del 9 al 23 de gener, amb nombrosos robatoris al centre d’Olot davant dels quals s’aplicà un patrullatge intensiu en aquest sector que va donar resultats positius. Tot i que algunes investigacions encara romanen obertes, ja s’ha detingut una persona relacionada amb diferents casos. L’informe anual també va apuntar un augment de delictes contra el patrimoni i de diferents estafes per Internet aprofitant-se de la introducció de números de compte en pàgines fraudulentes.
Va valorar positivament el reforç de 8 nous agents, amb els quals s’ha garantit una millora en la percepció de seguretat i en la presència policial a Olot i a la comarca.
Seguidament, Ignasi López va donar compte de la memòria anual de la Policia Municipal, que durant el 2011 ha intervingut en 4.703 incidències (537 en serveis de la Policia de Proximitat; 387 en l’Administrativa; 944 en l’Assistencial; 1423 en la de Seguretat Ciutadana; i 1412 en la de Trànsit), que afegides als 3.054 serveis proactius o programats per tractar planificadament una problemàtica concreta donen un total de 7.757 serveis atesos pels cinc agents de proximitat del cos, que han mantingut 2.688 entrevistes amb comerciants i particulars (respecte a les 2233 del 2010).
En el darrer exercici, la Policia Municipal ha arribat mitjançant 71 classes d’Educació per a la Mobilitat a 972 alumnes de Primària i Secundària.
A causa de les dues víctimes mortals menors d’edat en accidents de trànsit durant el 2011, es considera necessari revisar els continguts de la formació de cara al proper curs.
En l’apartat penal, s’han recollit 367 denúncies, un 25% del total d’expedients tramitats entre Policia Municipal i Mossos d’Esquadra.
Atenent una demanda dels comerciants, durant aquest 2012 s’oferirà la possibilitat de què un agent vagi a recollir la denúncia d’aquells ciutadans que per diferents motius els sigui complicat desplaçar-se a les oficines policials.
López també va donar a conèixer altres sancions aplicades, com les 50 per infracció en matèria de residus, 93 per actituds incíviques i les 16 per tinença irregular de gossos de raça perillosa. O la xifra d’accidentalitat a la ciutat, que amb 100 accidents iguala la del 2010, amb 99 ferits lleus, 17 greus i 2 morts (d’un total de 118 d’accidentats). Pel que fa al detall de l’accident, un 35% dels casos ha estat per envestida frontolateral i un 23% atropellaments, i s’ha reduït el nombre d’accidents (del 38 al 25%) amb ciclomotors.
També va voler fer èmfasi al nou informe de seguiment de la sinistralitat viària que dins del Pla Local de Seguretat Viària l’empresa col·laboradora del Servei Català del Trànsit INTRA va lliurar a la Policia Municipal al final de 2011. El document demana explícitament que es dediquin més esforços en el control de les infraccions dinàmiques, que són les principals causants dels accidents. En aquest sentit, el cap va anunciar que aquest 2012 s’incrementaran els controls de conducció sota els efectes de l’alcohol, de velocitat excessiva, els girs prohibits, el respecte als semàfors i als passos de vianants…
Pel que fa a denúncies, se n’han aplicat 4.886 (3.413 estàtiques o d’aparcament i 1.473 de dinàmiques). De les dades recollides pel radar que de forma aleatòria s’instal·la durant un determinat interval de temps en un dels sis punts fixes de la ciutat, el 82,98% dels vehicles circulen a la velocitat correcta, i del 17,02% que ho fa excedint el límit permès (de 30 o 50 km/h), només el 0,46% han estat finalment sancionats per haver superat amb escreix la xifra permesa.
A tall de cloenda, l’alcalde Josep M. Corominas va tornar a apel·lar a la responsabilitat individual dels olotins per mirar de millorar l’estadística, agraint la professionalitat i el treball coordinat dels dos cossos policials.