Benvinguts a la pàgina web de la Policia Municipal d'Olot, un espai d'informació i suport al ciutadà

Menys accidents, més furts de mòbils i denúncies falses

PREMSA AJUNTAMENT D'OLOT

El nombre de delictes (644) disminueix un 7,2%

Policia Municipal i Mossos d’Esquadra van donar a conèixer, aquest dijous, algunes de les dades més rellevants de la memòria del 2013, coincidint amb la posada en servei, fa poques setmanes i a petició dels comerciants, de les càmeres de videovigilància del centre d’Olot.

El nou dispositiu ja ha permès, entre altres, localitzar els autors d’unes pintades, visualitzar la mobilitat en alguns carrers durant diferents franges del dia i, curiosament, des de la seva entrada en funcionament, a mitjans de gener, no s’ha comptabilitzat cap robatori més.

Pel que fa a Mossos d’Esquadra, el cap de l’ABP de la Garrotxa Blai Ortiz va subratllar la davallada de delictes (contra les persones, maltractaments, contra el patrimoni, de gènere…) fins als 644 casos respecte els 694 del 2012 (un 7,20% menys). Afegí que l’any passat augmentaren les faltes contra el patrimoni (s’ha passat de les 450 del 2012 a les 475 del 2013), també de manera important els furts d’aparells mòbils en espais públics i les falses denúncies de robatoris de telèfons i tauletes, així com els robatoris en l’interior del domicili (dels 45 es passà als 60), amb 13 detencions. Van decaure els robatoris amb violència a la via pública (26 el 2012 per 17 el 2013, un 34,6 % menys) i es van registrar tres fets delictius més en establiments comercials (48 el 2012, 51 el 2013), comesos majoritàriament (18) per tres menors, que van ser posats a disposició del jutjat de menors, i per dues persones detingudes als quals se’ls va imputar 9 dels robatoris. Per tant, tot i que els casos van créixer, també va augmentar la identificació dels seus autors.

Altres dades aportades van ser  la disminució dels furts de vehicles (dels 17 es va passar als 14), i també els casos de maltractament dins l’àmbit de la llar (de les 100 del 2012 als 80 del 2013), amb un seguiment acurat per protecció i seguretat, tant de les víctimes com dels agressors.

Ortiz va valorar molt positivamentt el creuament d’informació cada matí amb la Policia Municipal, una pràctica que ha permès d’un temps ençà una millor coordinació dels dos cossos.

Al seu torn, el cap de la Policia Municipal Ignasi López va indicar que durant el 2013 van recollir 306 denúncies, amb 29 persones detingudes.

Va afegir que s’estan traslladant tots els fets a un mapa que permetrà veure quines zones i en quines hores es concentren tots els casos, i a la qual també s’introduiran els resultats d’enquestes de percepció que realitzaran els agents de proximitat.

Així, la majoria de furts que es produeixen durant el matí tenen lloc el dilluns al matí, en el mercat setmanal, i curiosament una de les autores identificades és una senyora gran que va voltant diferents mercats, en contra de qualsevol estereotip; els de tarda, al centre; i els de nit, durant el cap de setmana, en l’entorn de les zones d’oci nocturn.

López també va fer un incís a la picaresca d’algunes persones que pidolen, molt sovint amb antecedents, i va avançar un reforç del patrullatge de paisà, amb vehicle i a peu, per detectar infraccions de mal identificar (defecacions de gossos, infraccions en moviment…) quan l’agent va uniformat.

També va voler subratllar que en el centre (un 7% del nucli urbà) es concentren un 50% dels casos de robatoris amb força, i aquesta desproporció justifica una mesura excepcional com la recent instal·lació de quatre càmeres de videovigilància, que tant serveixen per prevenir, com per controlar i investigar ja que totes les imatges s’emmagatzemen durant un mes.

Pel que fa a l’accidentalitat amb ferits, amb una tendència clarament a la baixa, el 2013 es van registrar 79 casos, respecte els 89 del 2012 i els 100 del 2011. També disminueixen els accidents entre els joves (dels 27 del 2012 als 11 del 2013), davallada atribuïble en part a les classes d’educació per la mobilitat que s’imparteixen regularment entre els joves d’escoles i instituts perquè reflexionin sobre la conveniència de mantenir una conducta adequada mentre es condueix.

La nota negativa és l’augment d’atropellaments (24 respecte els 18 del 2012), que obligarà a corregir alguns patrullatges per poder vigilar les conductes incorrectes de conductors i vianants.

Imprimeix PDF

Novetats del calendari

No hi ha events pròxims.
Mostrar tot el calendari

Copyright © Espai web de la Policia Municipal d'Olot 2023